Dziś podam mój ulubiony przepis na sos do ryby. Kiedy tylko go
wypróbujecie, ufam, iż stanie się również Waszym ulubieńcem.
Ryba w sosie cebulowym (przepis na 2 porcje).
Pigwa w syropie.
Ryba w sosie cebulowym |
Ryba w sosie cebulowym (przepis na 2 porcje).
Składniki:
2 dzwonki łososia (może być filet mrożony np. z dorsza),
4 średniej wielkości cebule,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka Vegety,
1 łyżeczka curry,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu,
2 filiżanki wody,
2 filiżanki śmietany,
Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy, kiedy cebula nabierze złocistego koloru, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i smażymy dodatkowo jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodajemy Vegetę, curry, sól, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 25 minut (aż cebula zmięknie). Kiedy woda prawie odparuje, dodajemy rybę i dusimy do miękkości (ok. 15 minut). Gdy ryba jest już miękka, wlewamy śmietanę i dusimy do momentu, aż śmietana zgęstnieje (jeśli preferujemy wersję dietetyczną, wówczas nie dodajemy jej w ogóle). Na koniec sos posypujemy pieprzem. Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego
2 dzwonki łososia (może być filet mrożony np. z dorsza),
4 średniej wielkości cebule,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka Vegety,
1 łyżeczka curry,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki pieprzu,
2 filiżanki wody,
2 filiżanki śmietany,
Olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy, kiedy cebula nabierze złocistego koloru, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i smażymy dodatkowo jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodajemy Vegetę, curry, sól, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 25 minut (aż cebula zmięknie). Kiedy woda prawie odparuje, dodajemy rybę i dusimy do miękkości (ok. 15 minut). Gdy ryba jest już miękka, wlewamy śmietanę i dusimy do momentu, aż śmietana zgęstnieje (jeśli preferujemy wersję dietetyczną, wówczas nie dodajemy jej w ogóle). Na koniec sos posypujemy pieprzem. Serwujemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego
Pigwa w syropie.
Ciasteczka cynamonowo – rodzynkowe.
Składniki:
• 550 g mąki
• opakowanie suchych drożdży (8g)
• 1/2 szklanki cukru
• szczypta soli
• 70 g masła
• 200 g mleka (ciepłego mleka)
Nadzienie:
• 50 g brązowego cukru trzcinowego
• 100 g masła (o temperaturze pokojowej)
• 2 łyżki cynamonu
• 2 łyżki rodzynek (ewentualnie pokruszone orzechy i migdały).
Sposób przygotowania:
Mieszamy drożdże z
ciepłym mlekiem i roztopionym masłem, dodajemy, mąkę, sól i cukier. Zagniatamy
ciasto tak aby było elastyczne. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie rozwałkowujemy na prostokątny płat o grubości ok. 0,5 cm. Następnie
smarujemy masłem, posypujemy cynamonem, cukrem i rodzynkami ( ewentualnie
według uznania orzechami i migdałami). Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na
plastry o grubości ok. 2 cm, pokrojone plastry spłaszczamy. Pozostawiamy na
kolejne 30 min w ciepłym miejscu. Po upływie 30 minut układamy ciasteczka na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dostatecznej odległości jedno od
drugiego, gdyż zwiększają swoją objętość. Po wierzchu smarujemy jajkiem
wymieszanym z niewielką ilością mleka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika na około 30 minut.
Kawa frappe.
A do ciasteczek wyśmienicie pasuje kawa frappe. Znacie już historię jej powstania? Zapewne jest ich wiele ja znam taką: Dawno temu pewnego pięknego dnia młody Grek handlujący na bazarze, miał ochotę na nescafe, a że nie miał jej gdzie zaparzyć, wsypał łyżeczkę kawy, wlał zimnej wody, dodał cukier wymieszał to wszystko w słoiku, posmakował i stwierdził, że nawet mu smakuje. Od tego dnia codziennie popijał kawę na zimno. Podpatrzyli go też inni i również przygotowywali ją w ten sam sposób, aż stała się bardzo popularna w całej Grecji i nie tylko.
A oto przepis na
frappe:
1 łyżeczkę kawy
rozpuszczalnej mieszamy spieniaczem z 1,5 łyżeczką cukru i niewielką ilością
wody (tyle aby zakryło kawę z cukrem). Kiedy pianka będzie dobrze ubita,
czyli podwoi swoją objętość, wrzucamy 3 kostki lodu, dolewamy schłodzonej wody
mineralnej i trochę mleka skondensowanego. Możemy również dodać kulkę lodów
waniliowych. Nasza frappe jest już gotowa.
Na zdrowie – Γιαμάς - Στην υγειά μας!
Paella - pierś kurczaka z krewetkami
i ryżem
Składniki na 6 porcji:
·
1 pierś kurczaka
·
400 gr. krewetek
·
1 puszka pieczarek
·
100 gr. boczku wędzonego
·
1 czerwona papryka
·
1 cebula
·
1 cukinia
·
2 ząbki czosnku
·
1 duży pomidor
·
6 łyżki oliwy
·
½ łyżeczki papryki w proszku
·
½ łyżeczka mieszanki indyjskiej przyprawy z curry
·
1 kostka maggi
·
1 łyżka vegety
·
1/3 szklanki białego wina
·
2 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu pomidorowego
·
1,5 szklanki ryżu
·
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
· 1 łyżka masła
· 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Pierś
z kurczaka pokroić w grubą kostkę (ok. 2 cm ). Paprykę i cukinię pokroić w paski,
cebulę w talarki. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć,
obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Na
rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka i obsmażamy go dokładnie z każdej strony
(około 5 minut).
Następnie dodajemy cebulę, boczek, pieczarki i
paprykę, kiedy się zarumienią dodajemy czosnek, a po 2 minutach pomidory oraz ryż, podsmażamy to jeszcze chwilkę i zgaszamy to wszystko winem, Wlewamy
4,5 szklanki wody, dodajemy vegetę, kostkę maggi, przyprawy, koncentrat
pomidorowy i wszystko dusimy. Po 10 minutach dodajemy podsmażone krewetki i
cukinię. Kiedy woda już wyparuje, dodajemy natkę pietruszki i 1 łyżkę mała, zostawiamy pod
przykryciem na ok. 15 minut.
Greckie pączki czyli loukomades.
Składniki:
- 500 gr. mąki pszennej
- 1 torebka suchych drożdży
- 1 łyżka miodu tymiankowego lub innego
- 1 łyżeczka soli
- Ok. 2 filiżanek ciepłej wody
- Olej do smażenia
- Miód tymiankowy lub inny
- Sezam, orzechy włoskie, cynamon
Przygotowanie:
Do miski wkładamy przesianą mąkę, drożdże, łyżkę miodu i powoli dodajemy ciepłą wodę, aż osiągnie
konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy sól. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut, aż
mieszanina podwoi swoją objętość.Wrzucamy na głęboki rozgrzany
olej łyżką. Smażymy przez kilka minut
na złoty kolor. Rozkładamy na bibule,
aby wchłonęła resztki tłuszczu, następnie umieszczamy na talerzykach
polewamy miodem, posypujemy cynamonem i
prażonymi ziarnami sezamu oraz orzechami włoskimi.
ciasteczka zdegustowalam wirtulanie, upieklam realnie, skonsumowalam kameralnie ;) :)
OdpowiedzUsuńAromatycznie pachnacy zakatek slodkosci i pysznosci.
OdpowiedzUsuńEverything seems to be yummy :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis na pigwę w syropie. Pigwa to faktycznie samo zdrowie, a dzięki pektynom dodatkowo wspomaga odchudzanie :)
OdpowiedzUsuń