Przepisy



Dziś podam mój ulubiony przepis na sos do ryby. Kiedy tylko go wypróbujecie, ufam, iż stanie się również Waszym ulubieńcem.


Ryba w sosie cebulowym


Ryba w sosie cebulowym (przepis na 2 porcje).
 Składniki:
 2 dzwonki łososia (może być  filet mrożony np. z dorsza),
 4 średniej wielkości cebule,
 4 ząbki czosnku,
 1 łyżka Vegety,
 1 łyżeczka curry,
 ½ łyżeczki soli,
 ½ łyżeczki pieprzu,
 2 filiżanki wody,
 2 filiżanki śmietany,
Olej do smażenia.

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy, kiedy cebula nabierze złocistego  koloru,  dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i smażymy dodatkowo jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodajemy Vegetę, curry, sól, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 25 minut (aż cebula zmięknie).  Kiedy woda prawie odparuje,  dodajemy rybę i dusimy do miękkości (ok. 15 minut). Gdy ryba jest już miękka, wlewamy śmietanę i dusimy do momentu, aż śmietana zgęstnieje (jeśli preferujemy wersję dietetyczną, wówczas nie dodajemy jej w ogóle).  Na koniec sos posypujemy pieprzem. Serwujemy z  ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego





Pigwa w syropie.
Pigwa w syropie



Pigwa to prawdziwa bomba witaminowa, owoce pigwy zawierają dużo witaminy C,B, prowitaminy A i pektyn.  Zwierają również wiele minerałów takich jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź oraz jodu. Idealna na przeziębienie, działa przeciwzapalnie, wzmacnia naszą koncentrację, korzystnie wpływa na pracę serca i układ krążenia oraz obniża ciśnienie krwi. Regularne spożywanie pigwy wzmacnia odporność naszego organizmu. Idealnie nadaje się do herbaty i na nalewkę oraz jako dodatek do ciast i deserów.


 Składniki:
     1 kg pigwy (już obranej)
     1 kg cukru
     1,5 filiżanki wody
     6 listków geranium
     100 gram. migdałów
     Sok z 1,5 cytryny

 Sposób przygotowania:
Obieramy  pigwy, usuwamy pestki i kroimy na długie paski. Aby nie czerniały, dopóki nie obierzemy i pokroimy wszystkich, umieszczamy je w misce z zimną wodą i połową wyciśniętej cytryny. Kiedy wszystkie są już obrane i pokrojone, płuczemy je. 
Następnie do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy pokrojone pigwy i obrane ze skórki migdały oraz 3 listki geranium ( geranium dodane do dżemów, marmolad i owoców w syropie, wzbogaca je we wspaniały smak i aromat).  Gotujemy  przez około 1.5  godziny na średnim ogniu, do połowy z zamkniętą pokrywką .
Próbujemy, jeśli owoce są miękkie i syrop ma odpowiednią konsystencję, zestawiamy z ognia i dodajemy sok z jednej cytryny.
Zostawiamy na 24 godziny i następnego dnia ponownie gotujemy.  Wlewamy do wyparzonych słoików, 
następnie pasteryzujemy 20 minut, odstawiamy do góry dnem i czekamy aż wystygną.
Pyszne na deser, serwowane z gęstym  jogurtem!

Smacznego -Καλη ορεξη !!!




Dzisiaj mamy dla Was słodką niespodziankę pachnącą cynamonem, zapraszamy do wirtualnej degustacji.






Ciasteczka cynamonowo – rodzynkowe.


Składniki:
 • 550 g mąki
 • opakowanie suchych drożdży (8g)
 • 1/2 szklanki cukru
 • szczypta soli 
 • 70 g masła
 • 200 g mleka (ciepłego mleka) 

Nadzienie:
• 50 g brązowego cukru trzcinowego
• 100 g masła (o temperaturze pokojowej) 
• 2 łyżki cynamonu 
• 2 łyżki rodzynek (ewentualnie pokruszone orzechy i migdały). 

Sposób przygotowania:
Mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i roztopionym masłem, dodajemy, mąkę, sól i cukier. Zagniatamy ciasto tak aby było elastyczne.  Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie rozwałkowujemy na prostokątny płat o grubości ok. 0,5 cm. Następnie smarujemy masłem, posypujemy cynamonem, cukrem i rodzynkami ( ewentualnie według uznania orzechami i migdałami). Ciasto zwijamy jak roladę i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm, pokrojone plastry spłaszczamy. Pozostawiamy na kolejne 30 min w ciepłym miejscu. Po upływie 30 minut układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dostatecznej odległości jedno od drugiego, gdyż zwiększają swoją objętość. Po wierzchu smarujemy jajkiem wymieszanym z niewielką ilością mleka. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. 

Smacznego -  Καλη ορεξη :-)


 Kawa frappe.


 




A do ciasteczek wyśmienicie pasuje kawa frappe. Znacie już  historię jej powstania? Zapewne jest ich wiele ja znam taką:  Dawno temu pewnego pięknego dnia młody Grek handlujący na bazarze, miał ochotę na nescafe, a że nie miał jej gdzie zaparzyć, wsypał łyżeczkę kawy, wlał zimnej wody, dodał cukier wymieszał to wszystko w słoiku, posmakował i stwierdził, że nawet mu smakuje. Od tego dnia codziennie popijał kawę na zimno. Podpatrzyli go też inni i również przygotowywali ją w ten sam sposób, aż stała się bardzo popularna w całej Grecji i nie tylko.
A oto przepis na frappe:
1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej mieszamy spieniaczem z 1,5 łyżeczką cukru i niewielką ilością wody (tyle aby zakryło kawę z cukrem). Kiedy pianka będzie dobrze ubita, czyli podwoi swoją objętość, wrzucamy 3 kostki lodu, dolewamy schłodzonej wody mineralnej i trochę mleka skondensowanego. Możemy również dodać kulkę lodów waniliowych. Nasza frappe jest już gotowa.

Na zdrowie – Γιαμάς - Στην υγειά μας!



 
Paella - pierś kurczaka z krewetkami i ryżem
Składniki na 6 porcji:
        
·        1 pierś kurczaka
·        400 gr. krewetek
·        1 puszka pieczarek
·        100 gr. boczku wędzonego
·        1 czerwona papryka
·        1 cebula
·        1 cukinia
·        2 ząbki czosnku
·        1 duży pomidor
·        6 łyżki oliwy
·        ½  łyżeczki papryki w proszku
·        ½ łyżeczka mieszanki indyjskiej przyprawy z curry
·        1 kostka maggi
·        1 łyżka vegety
·        1/3 szklanki białego wina
·        2 łyżki sosu pomidorowego lub koncentratu pomidorowego
·        1,5 szklanki ryżu
 ·        3 łyżki posiekanej natki pietruszki
 ·        1 łyżka masła

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę (ok. 2 cm ). Paprykę i cukinię pokroić w paski, cebulę w talarki. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka i obsmażamy go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
Następnie dodajemy cebulę, boczek, pieczarki i paprykę, kiedy się zarumienią dodajemy czosnek, a po 2 minutach pomidory oraz ryż, podsmażamy to jeszcze chwilkę i zgaszamy to wszystko winem, Wlewamy 4,5 szklanki wody, dodajemy vegetę, kostkę maggi, przyprawy, koncentrat pomidorowy i wszystko dusimy. Po 10 minutach dodajemy podsmażone krewetki i cukinię. Kiedy woda już wyparuje, dodajemy natkę pietruszki i 1 łyżkę mała, zostawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut.


Smacznego -  Καλη ορεξη :-)




Greckie pączki czyli loukomades.
 



Składniki:


  • 500 gr. mąki pszennej
  • 1 torebka suchych drożdży
  • 1 łyżka miodu tymiankowego lub innego
  • 1 łyżeczka soli
  • Ok. 2 filiżanek ciepłej wody
  • Olej do smażenia
  • Miód tymiankowy lub inny
  • Sezam, orzechy włoskie, cynamon


 Przygotowanie:



Do miski wkładamy przesianą mąkę, drożdże, łyżkę miodu  i powoli dodajemy ciepłą wodę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodajemy sól. Przykrywamy miskę i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut, aż mieszanina podwoi swoją objętość.Wrzucamy na głęboki rozgrzany olej łyżką. Smażymy przez kilka minut na złoty kolor. Rozkładamy na bibule, aby wchłonęła resztki tłuszczu, następnie umieszczamy na talerzykach polewamy miodem, posypujemy cynamonem i prażonymi ziarnami sezamu oraz orzechami włoskimi.


Smacznego -  Καλη ορεξη :-)


M&W ART GALLERY

4 komentarze:

  1. ciasteczka zdegustowalam wirtulanie, upieklam realnie, skonsumowalam kameralnie ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aromatycznie pachnacy zakatek slodkosci i pysznosci.

    OdpowiedzUsuń
  3. Everything seems to be yummy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis na pigwę w syropie. Pigwa to faktycznie samo zdrowie, a dzięki pektynom dodatkowo wspomaga odchudzanie :)

    OdpowiedzUsuń